Biografía de Bill Evans per Peter Pettinger

PETTINGER, Peter “Vida i música de Bill Evans” Global Rhythm, Barcelona 2007, Col Bioritmes PVP 26’50€

“… Un tipus senzill amb un talent limitat, i potser també amb una perspectiva limitada.”

Bill Evans parlant de si mateix (encapçalant el prefaci del llibre).

Això de Bill Evans és una religió minoritària, diria que fins i tot sectària de no ser per la manca absoluta de magnetisme social del seu líder. El carisma espiritualment estètic de la seva obra, és inassumible per al “tros de suro” que subscriu, però fins i tot qui només intuïm la superfície del seu univers, experimentem un intens i reconfortant plaer lliurant-nos a interminables sessions evansianes.

El món del jazz ens ofereix multitud de sentiments; indignació, fúria, espiritualitat, evocació, ràbia o simple i gloriosa “joy de vivre”. Per als seus devots queda clar: Evans simplement cerca la bellesa.

La biografia musical de PETTINGER aborda la figura i la seva música des de la unitat, sense forçar estridències inexistents, enllaçant situacions vitals amb la producció musical que generen, multiplicant el poder evocador de la seva obra i forçant una lectura lenta, amb audicions constants.

Com indica el títol, Vida i música de Bill Evans repassa els seus primers anys, la relació amb la família, els esforços per convèncer-se a si mateix de la seva vàlua, les seves addiccions, la seva immersió en el jazz com a força creadora i la seva discreta immolació final, imbuïda de resignació estètica davant l’inevitable.

Abordarem les col·laboracions gairebé anònimes i les més puntuals, però també les relacions més estables i mítiques, essent testimonis de la construcció d’un llenguatge nou, que va reequilibrar la distribució de pesos del trio jazzístic.

Al llarg de l’obra se’ns revelen petits detalls: la seva afició a les carreres de cavalls i a les retransmissions esportives, la seva passió per la literatura humorística i la filosofia oriental, tot això ens permetrà completar la borrosa imatge personal que de Bill Evans ens ha deixat la història del jazz.

El llibre incorpora també una completa discografia final que ens assistirà en la lectura i pot omplir alguns dubtes de la nostra font habitual jazzdisco

Encara que dubto que la seva lectura aixequi passions, Vida i música de Bill Evans és una obra recomanable, de fàcil consulta a través del seu índex onomàstic, i a la qual sovint recorrerem els devots per il·lustrar les nostres audicions.

Reply

Leave a comment.