Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; thumbnail has a deprecated constructor in /home/jazzinmallorcawp/jazzinmallorcawp.com/wp-content/themes/magzimus/includes/thumbnails.php on line 12

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; TwitterRequest has a deprecated constructor in /home/jazzinmallorcawp/jazzinmallorcawp.com/wp-content/themes/magzimus/includes/twitter.php on line 18

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; gosuwt_facebook has a deprecated constructor in /home/jazzinmallorcawp/jazzinmallorcawp.com/wp-content/themes/magzimus/widgets/facebook.php on line 19

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/jazzinmallorcawp/jazzinmallorcawp.com/wp-content/themes/magzimus/widgets/facebook.php on line 67

Warning: Use of undefined constant em_qtranslate - assumed 'em_qtranslate' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/jazzinmallorcawp/jazzinmallorcawp.com/wp-content/themes/magzimus/functions.php on line 329

Warning: Use of undefined constant em_qtranslate_location - assumed 'em_qtranslate_location' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/jazzinmallorcawp/jazzinmallorcawp.com/wp-content/themes/magzimus/functions.php on line 348

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/jazzinmallorcawp/jazzinmallorcawp.com/wp-content/themes/magzimus/functions.php on line 357

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/jazzinmallorcawp/jazzinmallorcawp.com/wp-includes/pomo/translations.php on line 208
Biografía de Jaco Pastorius per Bill Milkowski - Jazzin'Mallorca Jazzin'Mallorca

Biografía de Jaco Pastorius per Bill Milkowski

Milkowski, Bill “Jaco Pastorius. La extrordinaria y trágica vida del mejor bajista del mundoEdiciones Alba, Barcelona, 2007 Col. Trayectos 26’50€

Quan ens compram un llibre sobre un músic, alguns esperem una biografia novel·lada i altres una eina de consulta que ens permeti contextualitzar audicions detallades. Aquest llibre no és ni una cosa ni l’altra, sinó una biografia sobrenovelada amb la qual és difícil contextualitzar la figura de Pastorius.

Està clar que la vida de Jaco no va ser precisament una bassa d’oli, però la perspectiva adoptada per Milkowski s’assembla més a un punt de mira “grogenc” que a una intenció clara d’unificar vida personal i producció musical.
Deixant de banda discussions banals sobre la idoneïtat del títol de “millor baixista del món”, aquesta biografia no canvia res, o potser si, en santificar la imatge banal de l’individu enfront del llegat inqüestionable de l’artista. El perill està en qui llegeixi aquesta obra i pensi que Marx és el mateix que “marxisme”.

La relació personal existent entre autor i protagonista, no deixa de ser un avantatge, però sovint ens assalta el dubte: era Jaco un “pardal inconscient” o era un geni torturat per la seva inseguretat. Suposo que en realitat era les dues coses: posseïa un talent natural desmesurat i projectava els seus complexos i inseguretats en un personatge abocat a l’excés artístic i la polaritat humana.
Geni i figura, encantador i insuportable, desprès i egoista, independent i voluble, àngel i dimoni, en fi, un personatge de contradiccions que va tenir temps vital per revolucionar el mon del baix eléctric però no per assolir l’equilibri espiritual…

Al cap i a la fí, em sembla que el capítol més il·lustratiu és l’ “Apèndix I: Seixanta-tres visions d’un secret. Músics, col·legues i amics reflexionen sobre la vida i l’època del millor baixista del món“, potser tot el llibre es resumeixi en les paraules de Victor Bailey, Jack Bruce, Ron Carter, Stanley Clarke, Chick Corea, Joe Zawinul, Christian McBride, Marcus Miller, Stu Hamm, Charnett Moffet, Airto Moreira, John Patituccí, John Scofield, Sting, Victor Wooten…

 

YouTube Preview Image

Comments

  1. Posted by Luis Roca on de juliol 4th, 2012, 23:04 [Reply]

    Ciertamente cuando lei este libro no me acabó de convencer el enfoque.

Reply

Leave a comment.