Michel Petrucciani per Michael Radford, la pel·lícula

Quan fa uns anys vaig descobrir a Michel Petrucciani per casualitat, que és com han de descobrir totes les coses importants de la vida, res coneixia de la història que hi havia darrere de la meravella.

Directed by:

Michael Radford

1 hour 42 minutes

Michael Radford, bregat en nombrosos documentals per a la BBC entre finals dels 70 i principis dels 80 (inclòs “Van Morrison in Ireland (1980)”), ens ofereix ara el seu ofici en aquest treball de 2011.

Ple d’anècdotes, el documental és capaç de mantenir un fil argumental i vital coherent, i malgrat la seva evident intenció hagiogràfica, no defuig els dimonis ocults de l’artista. En anglès-francès i amb subtítols en castellà, enerva l’absència de crèdits identificant els continus testimonis, alguns coneguts però altres difícils d’identificar.

Al llarg dels seus 110 minuts, és un plaer escoltar el propi Petrucciani confessant que el seu pianista preferit és Bill Evans, absolutament enervant observar com Judi Silvano interromp contínuament al seu espòs Joe Lovano quan parla del pianista (exactament tal com va fer quan van actuar al Mallorca Jazz Sa Pobla 2009), i inevitable riure quan els seus companys expliquen rient, la increïble capacitat que tenia per bascular sobre el seu cul gros(sic) per arribar a les tecles agudes.

YouTube Preview Image

Radford mostra el músic i la persona: ens descriu paral·lelament la seva increïble velocitat de pulsació i la seva rapidesa per abandonar esposes. Sentim aquesta pressa per viure que el va dominar fins als seus últims dies, probablement conscient que la seva seria una vida tan fructífera com breu. Tot això contínuament regat amb el seu particular sentit de l’humor.

YouTube Preview Image

1993 ’round midnight

Osteogènesi imperfecta, ossos de vidre, una malaltia de les que a priori inhabiliten per a la tasca física de dominar el piano, no va ser “invalidant” per Michel Petrucciani. De fet, la malaltia perd valor absolut quan experimentem l’obra de Petrucciani a cegues, lliurats íntegrament a l’onanisme del canal auditiu.

YouTube Preview Image

Caravan

Comments

  1. Posted by Heriberto D. Valdez on febrer 4th, 2013, 18:34 [Reply]

    TRAMA La vita e la carriera del grande compositore e pianista jazz Michel Petrucciani, scomparso nel 1999 appena trentaseienne.

Reply

Leave a comment.