Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; thumbnail has a deprecated constructor in /home/jazzinmallorcawp/jazzinmallorcawp.com/wp-content/themes/magzimus/includes/thumbnails.php on line 12

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; TwitterRequest has a deprecated constructor in /home/jazzinmallorcawp/jazzinmallorcawp.com/wp-content/themes/magzimus/includes/twitter.php on line 18

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; gosuwt_facebook has a deprecated constructor in /home/jazzinmallorcawp/jazzinmallorcawp.com/wp-content/themes/magzimus/widgets/facebook.php on line 19

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/jazzinmallorcawp/jazzinmallorcawp.com/wp-content/themes/magzimus/widgets/facebook.php on line 67

Warning: Use of undefined constant em_qtranslate - assumed 'em_qtranslate' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/jazzinmallorcawp/jazzinmallorcawp.com/wp-content/themes/magzimus/functions.php on line 329

Warning: Use of undefined constant em_qtranslate_location - assumed 'em_qtranslate_location' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/jazzinmallorcawp/jazzinmallorcawp.com/wp-content/themes/magzimus/functions.php on line 348

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/jazzinmallorcawp/jazzinmallorcawp.com/wp-content/themes/magzimus/functions.php on line 357

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/jazzinmallorcawp/jazzinmallorcawp.com/wp-includes/pomo/translations.php on line 208
Anatomia d'una bona idea - Jazzin'Mallorca Jazzin'Mallorca

Anatomia d’una bona idea

rickbraun
Si alguna cosa hem confirmat al llarg d’aquesta crisi és que els festivals sufragats íntegrament amb diners públics són ja història. Fins i tot les iniciatives privades de festivals, especialment de jazz, sempre han tingut un alt percentatge de participació pública i aquests majoritàriament han hagut de buscar recursos pel seu compte o morir. No descobrim res de nou si diem que la majoria de governants, en aquest vici de pensar pels altres, creuen que la cultura en general i la música en particular és un element del que els ciutadans podem prescindir i no van desencaminats si hem ens fan entre escoltar música en directe o poder anar al metge, ara que estan tan de moda entre els nostres governants les dicotomíes tragices i falses. Davant d’aquest panorama, qualsevol iniciativa privada és vista com una heroïcitat i aquí és on entra la història del Smooth Jazz Festival.

IMG_2399
S’acaba de presentar el cartell de la seva tercera edició i aprofitarem per parlar una mica d’aquesta iniciativa i dels seus impulsors . Vam tenir ocasió finalitzada l’edició passada del festival de parlar una mica amb Jaume Nebot que ens va explicar com es va gestar el festival.

Un dels elements que sens dubte diferencia aquest festival d’altres és que realment no era una iniciativa necessària per millorar el compte de resultats de l’empresa que l’apadrina i la seva existència es deu a l’obstinació personal de Jaume Nebot i Pilar Sáez i a la seva passió per la música, aquesta implicació personal no és intranscendent ja que és fàcil que en iniciatives de certa envergadura es trobi a faltar el toc personal, que en aquest cas està molt present .

Ens explicava Jaume Nebot que el seu primer contacte amb el Smooth Jazz arriba per Internet a través de la celebèrrima smoothjazz.com i cap a l’any 2006 s’embarquen en un creuer dedicat íntegrament a aquest gènere musical, l’experiència que definitivament els uneix al jazz, l’any 2008 acudeixen  al Smooth Jazz Festival a Bregenz on coneixen al promotor de l’esdeveniment Christian Bößner que tot i no registrar una gran entrada insisteix i repeteix a Munic el 2009 i Augsbur ja fins al present any, l’edició del 2011 es realitza en un hotel i en aquest moment se li proposa exportar aquest format a Mallorca aprofitant les potents infraestructures del Biomar Gran Hotel, un hotel situat a Sa Coma, neix el Smooth Jazz Festival Mallorca.

Les claus del Smooth Jazz Festival

Ja hem parlat de la importància que té en aquest tipus de projectes la implicació personal i darrera aquesta implicació s’amaguen algunes de les claus que fan del festival un esdeveniment especial .

El cartell del Smooth Jazz Festival és un dels seus senyals d’identitat , per al promotor Christian Bößner el Smooth Jazz Festival és també un projecte molt personal i l’encert amb el cartell és responsabilitat seva.  Encara que la majoria de noms no siguin reconeixibles per als que no segueixen aquest tipus de música, la veritat és que cada any ha portat primeríssimes figures internacionals com Rick Braun, Paul Brown, encara que la llista és llarga. Aquest cartell ha aconseguit ja per tercer any enganxar a un nombre creixent de públic, perquè no ens enganyem, amb  la implicació personal no n’hi ha prou i qualsevol projecte d’aquest tipus ha de ser viable econòmicament, però fins i tot en aquest aspecte el festival sobresurt, l’assistència durant els dos primers anys ha crescut de manera molt notable omplint pràcticament en tots els concerts l’aforament de la sala de concerts de l’hotel Biomar, molts dels assistents de l’any anterior ja sol · licitaven reserva per a l’edició de l’any següent i s’ha anat consolidant com un paquet que inclou l’assistència al festival, l’estada i les activitats paral · leles

IMG_2856

L’altra característica destacable és l’extraordinari ambient durant els dies de concert, un aspecte molt cuidat pels organitzadors. Durant aquests dies es pot gaudir de concerts a l’hotel amb músics locals -aquesta iniciativa per cert , ha propiciat algunes associacions musicals sorpresa per a aquest any- Els músics s’allotgen en el mateix complex on molts dels assistents passen els dies de festival amb el que la proximitat amb ells és total el que sens dubte ajuda a que l’ambient en els concerts sigui d’una proximitat amb el públic notable i també entre músics , per el que ha estat habitual en molts dels concerts que uns músics convidin als altres a pujar a l’escenari , donant lloc a moments musicals memorables. Un altre aspecte que sens dubte contribueix a aquest ambient és l’oferta complementària, visita a cellers, a la ciutat de Palma, etc . activitats que han despertat molt d’interès i obren el festival en certa manera a la resta de l’illa.

IMG_3730
Dins d’aquestes activitats s’engloben els concerts paral · lels que hem comentat anteriorment, si l’any passat van ser els Saxophobia, aquest any participa l’agrupació UJazz i el combo de Toni Miranda, a destacar l’any passat també el certamen per a estudiants de música, al que el jurat van ser algunes de les estrelles del cartell.

Reply

Leave a comment.